نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار دانشگاه شهید بهشتی

2 استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

3 دانشگاه تبریز

4 استادیار دانشگاه تبریز

5 استادیار دانشگاه علوم پزشکی تبریز

چکیده

هدف از این تحقیق بررسی تاثیر مصرف مقادیر مختلف سیر بر پاسخ تعیین کننده های اصلی همورئولوژی به یک جلسه فعالیت استقامتی بود. پانزده مرد ورزشکار (میانگین ± انحراف معیار؛ سن 88/7± 27 سال)، داوطلبانه در این تحقیق شرکت نمودند. آزمودنی ها در 4 جلسه مجزا با فاصله یک هفته، پس از مصرف مقادیر مختلف سیر (500، 750 و 1000 میلیگرم پودر سیر و دارونما) در فعالیت استقامتی 30 دقیقه روی نوارگردان شرکت داشتند. سه نمونه خونی قبل، 4 ساعت بعد از مصرف مکمل و بلافاصله بعد فعالیت ورزشی، برای اندازه‌گیری عوامل همورئولوژی (ویسکوزیته خون و پلاسما، فیبرینوژن، هماتوکریت، هموگلوبین و شمارش گلبول های قرمز) گرفته شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آنالیز واریانس مکرر انجام شد. مقدار مصرفی سیر بر ویسکوزیته پلاسما و فیبرینوژن تاثیر داشت (p= 0.001). آزمون تعقیبی نشان داد این دو فاکتور در پاسخ به مصرف 500 میلیگرم سیر نسبت به سایر مقادیر کاهش بیشتری داشت در حالیکه مقدار مصرفی سیر بر ویسکوزیته خون، هماتوکریت، هموگلوبین و شمارش گلبول های قرمز، تاثیر معنی داری نداشت (p= 0.067). صرف نظر از مقدار مصرفی، مصرف سیر به تنهایی باعث کاهش تمامی فاکتورهای همورئولوژی شد (p= 0.000). بر اساس نتایج تحقیق حاضر میتوان نتیجه گیری نمود که مصرف سیر باعث بهبود فاکتورهای اصلی همورئولوژی میشود، در حالیکه مقدار مصرفی سیر در مقادیر پایین ویسکوزیته پلاسما و فیبرینوژن را حین فعالیت ورزشی بهبود میبخشد. بنابرین ممکن است افراد دارای مشکلات هموستازی چنانچه قبل از فعالیت ورزشی مقدار پائین سیر مصرف نمایندخطرات قلبی- عروقی آنها طی فعالیت کاهش یابد

کلیدواژه‌ها

موضوعات

1) Ajmani R S. Hypertension and hemorheology. Clinical Hemorheology and Microcirculation. 1997; 17(6): 397-420.
2) El-Sayed M S. Effects of exercise and training on blood rheology. Sports Medicine. 1998; 26(5): 281-92.
3) Bacon S L, Pelletier R, Lavoie K L. The impact of acute and chronic exercise on thrombosis in cardiovascular disease. Thromb Haemost. 2009; 101(3): 452-9.
4) Sobenin I, Andrianova I, Ionova V, Karagodin V, Orekhov A. Anti-aggregatory and fibrinolytic effects of time-released garlic powder tablets. Applied Technologies & Innovations. 2012;7(20):40-45.
5) Harenberg J, Giese C, Zimmermann R. Effect of dried garlic on blood coagulation, fibrinolysis, platelet aggregation and serum cholesterol levels in patients with hyperlipoproteinemia. Atherosclerosis. 1989;74(3):247-9.
6) El-Sayed M S, Jones P G, Sale C. Exercise induces a change in plasma fibrinogen concentration: Fact or fiction? Thrombosis Research. 1999; 96(6): 467-72.
7) El-Sayed M S, Davies B. A physical conditioning program does not alter fibrinogen concentration in young healthy subjects. Medicine and Science in Sports and Exercise. 1995; 27(4): 485-9.
8) Yarnell J, Baker I, Sweetnam P, Bainton D, O'brien J, Whitehead P, et al. Fibrinogen, viscosity, and white blood cell count are major risk factors for ischemic heart disease. The caerphilly and speedwell collaborative heart disease studies. Circulation. 1991; 83(3): 836-44.
9) Ahmadizad S, El-Sayed M S. The acute effects of resistance exercise on the main determinants of blood rheology. Journal of Sports Sciences. 2005; 23(3): 243-9.
10) Martin D G, Ferguson E W, Wigutoff S, Gawne T, Schoomaker E B. Blood viscosity responses to maximal exercise in endurance-trained and sedentary female subjects. J Appl Physiol. 1985; 59(2): 348-53.
11) Hinton P S, Giordano C, Brownlie T, Haas J D. Iron supplementation improves endurance after training in iron-depleted, nonanemic women. Journal of Applied Physiology. 2000; 88(3): 1103-11.
12) Kiesewetter H, Jung F, Pindur G, Jung E, Mrowietz C, Wenzel E. Effect of garlic on thrombocyte aggregation, microcirculation, and other risk factors. International Journal of Clinical Pharmacology, Therapy, and Toxicology. 1991; 29(4): 151-5.
13) Simons L A, Balasubramaniam S, Konigsmark M V, Parfitt A, Simons J, Peters W. On the effect of garlic on plasma lipids and lipoproteins in mild hypercholesterolaemia. Atherosclerosis. 1995; 113(2): 219-25.
14) Yoon G. Effect of garlic supplement and exercise on plasma lipid and antioxidant enzyme system in rats. Korean Journal of Nutrition. 2006; 39(1): 3-10.
15) محسن‌زاده، آسف. تأثیر مصرف سیر بر پاسخ تعیین‌کننده‌های همورئولوژیکی به یک جلسۀ استقامتی در افراد فعال. پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد. تهران: دانشگاه شهید بهشتی؛ 1391.
16) Ansari F, SoltanmohamadiI N, Naderi G, Sadeghi S M, Karimi A. Study of garlic effect on fibrinolytic activity of the blood clot in vitro. Iranian Journal of Pediatric Hematology. 2011; 1(2): 48-52.
17) Koscielny J, Klüßendorf D, Latza R, Schmitt R, Radtke H, Siegel G, et al. The antiatherosclerotic effect of Allium sativum. Atherosclerosis. 1999; 144(1): 237-49.
18) Jung E, Jung F, Mrowietz C, Kiesewetter H, Pindur G, Wenzel E. Influence of garlic powder on cutaneous microcirculation. A randomized placebo-controlled double-blind cross-over study in apparently healthy subjects. Arzneimittel-Forschung. 1991; 41(6): 626-30.
19) Legnani C, Frascaro M, Guazzaloca G, Ludovici S, Cesarano G, Coccheri S. Effects of a dried garlic preparation on fibrinolysis and platelet aggregation in healthy subjects. Arzneimittel-Forschung. 1993; 43(2): 119-22.
20) Brun J, Khaled S, Raynaud E, Bouix D, Micallef J, Orsetti A. The triphasic effects of exercise on blood rheology: which relevance to physiology and pathophysiology? Clinical Hemorheology and Microcirculation. 1998; 19(2): 89-104.
21) El-Sayed M S, Ali ZE S, Ahmadizad S. Exercise and training effects on blood haemostasis in health and disease. Sports Medicine. 2004; 34(3): 181-200.
22) Collen D, Tricot J, Vermylen J, Semeraro N. Turnover of fibrinogen, plasminogen, and prothrombin during exercise in man. Journal of Applied Physiology: Respiratory, Environmental and Exercise Physiology. 1977; 42: 865-73.
23) Ernst E. Fibrinogen: An important risk factor for atherothrombotic diseases. Annals of Medicine. 1994; 26(1): 15-22.
24) Ernst E, Resch K. Therapeutic interventions to lower plasma fibrinogen concentration. European Heart Journal. 1995; 16(suppl A): 47-53.
25) Maat M P. Effects of diet, drugs, and genes on plasma fibrinogen levels. Annals of the New York Academy of Sciences. 2001; 936(1): 509-21.
26) Oluwole F. Effects of garlic on some haematological and biochemical parameters. African Journal of Biomedical Research. 2001;4(30):139-141.
27) Williams M J, Sutherland W H, McCormick M P, Yeoman D J, De Jong S A. Aged garlic extract improves endothelial function in men with coronary artery disease. Phytotherapy Research. 2005; 19(4): 314-9.
28) Ernst E. The role of fibrinogen as a cardiovascular risk factor. Atherosclerosis. 1993; 100(1): 1-12.
29) Brun J F, Connes P, Varlet-Marie E. Alterations of blood rheology during and after exercise are both consequences and modifiers of body's adaptation to muscular activity. Science & Sports. 2007; 22(6): 251-66.
30) Fujiwara H, Ishikawa T, Lima R, Matsuki N, Imai Y, Kaji H, et al. Red blood cell motions in high-hematocrit blood flowing through a stenosed microchannel. Journal of Biomechanics. 2009; 42(7): 838-43.
31) Gürcan N, Erbas D, Ergen E, Bilgehan A, Dündar S, Aricioglu A, et al. Changes in blood haemorheological parameters after submaximal exercise in trained and untrained subjects. Physiological Research. 1998; 47: 23-8.
32) Letcher R L, Chien S, Pickering T G, Sealey J E, Laragh J H. Direct relationship between blood pressure and blood viscosity in normal and hypertensive subjects: Role of fibrinogen and concentration. The American Journal of Medicine. 1981; 70(6): 1195-202.