نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه زنجان

2 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر مصرف مکمل کورکومین طی هشت هفته و 48 ساعت پایانی تمرین استقامتی شدید بر میزان فعالیت گلوتاتیون­پراکسیداز (GPX) و مالون­دی­آلدئید (MDA) کبد، قلب و عضلۀ اسکلتی موش­های صحرایی انجام شد. تعداد 39 سر موش صحرایی نر ویستار (با سن هشت هفته و با میانگین وزنی 64/18 ± 76/226 گرم)، پس از یک هفته آشناسازی به شش گروه کنترل، کورکومین، 48 ساعت کورکومین، استقامتی، استقامتی + کورکومین و استقامتی + 48 ساعت کورکومین تقسیم شدند. تمرین استقامتی شدید (پنج جلسه در هفته) روی نوارگردان مخصوص جوندگان انجام شد. مکمل کورکومین در طی هشت هفته، سه جلسه در هفته (30 میلی­گرم به‌ازای هر کیلوگرم از وزن بدن) یا 48 ساعت پایانی (هر هشت ساعت) به‌وسیلة تزریق درون‌صفاقی مصرف شد. سطوح فعالیت GPX به روش الایزا وMDA با روش اسپکتروفتومتری اندازه­گیری شد.نتایج تحلیل واریانس یک‌طرفه نشان داد که فعالیتGPX  بافت کبد (0.001 = P) و قلب (0.034 = P) گروه استقامتی، در مقایسه با گروه کنترل به­طور معنا­داری کمتر و سطوح MDA در بافت کبد (0.001 = P) و قلب (0.004 = P) به‌طور معنا­داری بالاتر بود. همچنین، میزان فعالیت GPX در هر دو گروه استقامتی + کورکومین (0.002 = P) و استقامتی + 48 ساعت کورکومین (0.001 = P) بافت کبد، به‌طور معنا­داری از گروه استقامتی بیشتر بود. سطوح MDA بافت کبد (0.007 = P) و قلب    (0.018 = P) در گروه استقامتی + کورکومین به‌طورمعنا­داری از گروه استقامتی پایین­تر بود و MDA قلب گروه کورکومین از گروه کنترل بیشتر بود. فعالیت GPX و MDA عضلة اسکلتی هیچ­گونه تفاوت معناداری را نشان نداد. به‌نظر می­رسد تمرینات استقامتی شدید به بروز پاسخ­های اکسایشی متفاوت در بافت­های مختلف منجر می‌شود و مصرف مکمل کورکومین در طی هشت هفته تمرین یا حتی 48 ساعت پایانی تمرینات استقامتی شدید، می­تواند در بافت‌های کبد و قلب از اثرهای فشار اکسایشی جلوگیری کند و ظرفیت آنتی­اکسیدانی را تقویت کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

  1. Atalay M, Lappalainen J, Sen CK. Dietary antioxidants for the athlete. Curr Sports Med Rep. 2006;5(4):182-6.
  2. Shemshaki A, Ghanbari Niaki A, Rajab H, Hedayati M, Salami F. Intense alpine skiing exercise on anti oxidant status of male skiers. Iran J Endocrinol Metab. 2007;9(3):291-7. (In Persian).
  3. Adams AK, Best TM. The role of antioxidants in exercise and disease prevention. Physician Sportsmed. 2002;30(5):37-44.
  4. Gharakhanlou R, Afzalpour ME, Gaeini AA, Rahnama N. Effects of aerobic exercises on the serum paraoxonase 1/arylesterase activity and lipid profile in non-active healthy men. Int j of sport sciense and eng. 2007;1:105-12.
  5. De Zwart LL, Meerman JH, Commandeur JN, Vermeulen NP. Biomarkers of free radical damage: applications in experimental animals and in humans. Free Radical Bio Med. 1999;26(1-2):202-26.
  6. Filaire E, Rouveix M, Massart A, Gladine C, Davicco MJ, Durand D. Lipid peroxidation and antioxidant status in rat: effect of food restriction and wheel running. Eur J Appl Physiol. 2009;107(2):243-50.
  7. Noori S. An overview of oxidative stress and antioxidant defensive system. Sci Rep. 2012;1(8):1-9.
  8. Banerjee AK, Mandal A, Chanda D, Chakraborti S. Oxidant, antioxidant and physical exercise. Mol Cell Biomech 2003;253(1-2):307-12.
  9. Halliwell B. Free radicals and antioxidants: updating a personal view. Nutr Rev. 2012;70(5):257-65.
  10. Esposito K, Ciotola M, Schisano B, Misso L, Giannetti G, Ceriello A, et al. Oxidative stress in the metabolic syndrome. J Endocrinol Invest. 2006;29(9):791-5.
  11. Gul M, Demircan B, Taysi S, Oztasan N, Gumustekin K, Siktar E, et al. Effects of endurance training and acute exhaustive exercise on antioxidant defense mechanisms in rat heart. Comp Biochem Phys A. 2006;143(2):239-45.
  12. Gomez-Cabrera M-C, Domenech E, Viña J. Moderate exercise is an antioxidant: upregulation of antioxidant genes by training. Free Radical Bio Med. 2008;44(2):126-31.
  13. Ak T, Gülçin İ. Antioxidant and radical scavenging properties of curcumin. Chem Biol Interact 2008;174(1):27-37.
  14. Dairam A, Fogel R, Daya S, Limson JL. Antioxidant and iron-binding properties of curcumin, capsaicin, and S-allylcysteine reduce oxidative stress in rat brain homogenate. J Agr Food Chem. 2008;56(9):3350-6.
  15. Reddy ACP, Lokesh B. Studies on spice principles as antioxidants in the inhibition of lipid peroxidation of rat liver microsomes. Mol Cell Biochem 1992;111(1-2):117-24.
  16. Gorzi A, Kazemzadeh Y, Ahmadi P.The effect of length of curcumin supplementation on antioxidant capacity of adolescent taekwondo players. Exerc Physiol.  .2016;8(29):131-44. (In Persian).
  17. Shepherd R, Gollnick P. Oxygen uptake of rats at different work intensities. Pflug Arch. 1976;362(3):219-22.
  18. Gorzi A, Rajabi H, Gharakhanlou R, Azad A. Effects of Endurance Training on A12 Acetyl Cholinesterase Activity in Fast and Slow-Twitch Skeletal Muscles of Male Wistar Rats. Zahedan J Res Med Sci ;ZJRMS 2013; 15(10): 28-31.
  19. Gorzi A, Tofighi A, Amiri B. The effects of curcumin supplementation on oxidative stress induced during strenuous endurance training on the kidney and lung tissues. Sci J Kurdistan Univ Med Sci. 2018;23(5):1-11. (In Persian).
  20. Miller NJ, Rice-Evans C, Davies MJ, Gopinathan V, Milner A. A novel method for measuring antioxidant capacity and its application to monitoring the antioxidant status in premature neonates. Clin Sci. 1993;84(4):407-12.
  21. Kaya H, Sezik M, Ozkaya O, Dittrich R, Siebzehnrubl E, Wildt L. Lipid peroxidation at various estradiol concentrations in human circulation during ovarian stimulation with exogenous gonadotropins. Horm Metab Res. 2004;36(10):693-5.
  22. Moran M, Delgado J, Gonzalez B, Manso R, Megias A. Responses of rat myocardial antioxidant defences and heat shock protein HSP72 induced by 12 and 24‐week treadmill training. Acta Physiol Scand 2004;180(2):157-66.
  23. Soleimani H, Talebi-Garakani E, Safarzade A. The Effect of Endurance Training and Whey Protein Consumption on Levels of Antioxidant Enzymes and Oxidative Stress in the Heart Muscle of Rats Fed a High-Fat Diet. Iran J Nutr Sci Food Technol 2018;13(2):1-10. (In Persian).
  24. Afzalpour M, Gharakhanlou R, Gaeini A, MOHEBI H, Hedayati S. The effects of vigorous and moderate aerobic exercise on the serum arylesterase activity and total antioxidant capacity in non-active healthy men. Int j of sport sciense and eng. 2006;2:105-112.
  25. De Carvalho Gonçalves Á, Leão RC, Orsatti FL, Portari GV. Benfotiamine reduces oxidative damage in muscle of endurance-trained mouse. Acta Scientiarum Health Sciences. 2019;41:e46888-e.
  26. Gorzi A, Asadi M. Useful Effects of Curcumin Supplementation on Gastric Superoxide Dismutase Activity and Serum Malondialdehyde Level During Endurance Training in Male Wistar Rats. Zahedan J Res Med Sci(TABIB-E-SHRGH). 2020:22(2):1-11.
  27. Oguzturk H, Ciftci O, Aydin M, Timurkaan N, Beytur A, Yilmaz F. Ameliorative effects of curcumin against acute cadmium toxicity on male reproductive system in rats. Andrologia. 2012;44(4):243-9.
  28. Hanai H, Iida T, Takeuchi K, Watanabe F, Maruyama Y, Andoh A, et al. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol H. 2006;4(12):1502-6.
  29. Epstein J, Sanderson IR, MacDonald TT. Curcumin as a therapeutic agent: the evidence from in vitro, animal and human studies. Brit J Nutr. 2010;103(11):1545-57.
  30. Rasyid A, Rahman ARA, Jaalam K, Lelo A. Effect of different curcumin dosages on human gall bladder. Asia Pac J Clin Nutr. 2002;11(4):314-8.
  31. Sökmen M, Khan MA. The antioxidant activity of some curcuminoids and chalcones. Inflammopharmacology. 2016;24(2-3):81-6.
  32. Gholivand MB, Ahmadi F, Pourhossein A. Adsorptive cathodic stripping voltammetric determination of curcumin in turmeric and human serum. Collect Czech Chem C. 2011;76(3):143-57.
  33. Pulido-Moran M M-FJ, Ramirez-Tortosa C, Ramirez-Tortosa M. Curcumin and health. Molecules. 2016;21(3):264-286.
  34. Trujillo J, Molina-Jijón E, Medina-Campos ON, Rodríguez-Muñoz R, Reyes JL, Loredo ML, et al. Curcumin prevents cisplatin-induced decrease in the tight and adherens junctions: relation to oxidative stress. Food Funct. 2016;7(1):279-93.