تأثیر حاد غرغره کردن محلول کافئینی بر اکسیداسیون چربی و حداکثر اکسیژن مصرفی در هنگام فعالیت ورزشی در دختران ورزشکار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی‌ارشد گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
2 دانشیار گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
3 گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
چکیده
هدف: غرغره کردن کافئین روشی جدید برای استفاده از کافئین بدون بلعیدن آن است. هدف این مطالعه، بررسی تأثیر غرغره کردن محلول کافئینی بر اکسیداسیون چربی و حداکثر اکسیژن مصرفی هنگام فعالیت ورزشی در دختران جوان ورزشکار بود.
روش ها: دوازده زن جوان ورزشکار (سن: 73/1 ± 42/21 سال، وزن: 15/7 ± 48/58 کیلوگرم، قد: 74/4 ± 50/163 سانتی­متر و شاخص تودۀ بدن: 89/2 ± 93/21 کیلوگرم بر مترمربع) با حداقل شش ماه سابقه تمرین، یک­بار 250 میلی­لیتر آب و یک‌بار 250 میلی­لیتر محلول کافئینی را با فاصله یک هفته از هم در حالت ناشتا غرغره کردند. پس از غرغره کردن محلول کافئینی، در حالی ­که دستگاه گاز آنالایزر به آن‌ها وصل بود، فعالیت فزاینده‌ای را تا حد واماندگی روی نوار گردان انجام دادند. برای هر فرد، زمان رسیدن به واماندگی، میزان حداکثر اکسیداسیون چربی (MFO) و شدتی از فعالیت که MFO در آن روی می­دهد (FATmax) محاسبه و ثبت شد. برای تحلیل داده­ها از آزمون تی همبسته استفاده شد.
نتایج: تفاوت معناداری در MFO (729/0P=vo2max (150/0P=) و FATmax (052/0P=) بین دو شرایط غرغره کردن محلول کافئینی و کنترل وجود نداشت، اما زمان رسیدن به واماندگی به طور معناداری (012/0P=) با غرغره کردن محلول کافئینی بیشتر از آب بود.
نتیجه گیری: به­ نظر می­رسد، غرغره کردن محلول کافئینی در دختران ورزشکار زمان رسیدن به واماندگی را افزایش می­دهد، اما بر متابولیسم چربی و ظرفیت هوازی تأثیر معنادار ندارد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


دوره 17، شماره 65
شهریور 1404
صفحه 148-135

  • تاریخ دریافت 15 اردیبهشت 1404
  • تاریخ بازنگری 01 مرداد 1404
  • تاریخ پذیرش 29 مرداد 1404